Tuisyen Online Cikgu Hidayah

Cikgu Hidayah ialah pengasas kepada Kelas Tuisyen Cikgu Hidayah (KTCH). Beliau menjalankan kelas secara online dan offline (bersemuka) bagi subjek Bahasa Melayu. Kaedah pengajaran dan pembelajaran secara santai dan bersahaja menjadi pegangan beliau semasa PdPR.

Kelas-kelas beliau menggunakan pendekatan PAK-21 dengan mengintegrasikan penggunaan teknologi ‘Digital-Ink’ dan permainan kuiz yang menguji keberkesanan kelas dan aras pemahaman murad dengan teka silang kata, carian kata, penggunaan Quizizz, Wordwall dan Kahoot agar lebih menarik.

Beliau sering dijemput untuk menjadi penceramah bagi bengkel dan seminar anjuran pihak luar mahupun pihak sekolah serta agensi kerajaan. Antaranya seminar Maltivo di Sabah, Kelantan, Penang, program di MRSM, SMK juga Puspanita Putrajaya.

Program pemerkasaan Bahasa Melayu dalam Ah, Senang Jer BM! yang diasaskan pada tahun 2016 telah pembantu rijbaan pelajar di pelbagai peringkat untuk mendapat keputusan yang lebih baik.

Bertitik tolak daripada itu, KTCH turut menganjurkan tuisyen bagi semua subjek peringkat sekolah rendah bersama barisan guru berpengalaman luas dalam penandan kertas peperiksaan.